Wine Review/Weinempfehlung (engl.)
In dieser Episode
Die Weinempfehlung ist eine verbreitete Textsorte, die zum Kauf des jeweiligen Weins anregen soll, indem sie seine markanten Eigenschaften hervorhebt. Zunächst scheint es daher so, als wäre ein solcher Text in hohem Maße vom subjektiven Geschmack der Kritikerin oder des Kritikers abhängig. Mit den Methoden der Digital Humanities ist es jedoch möglich, Weinempfehlungen in größerem Umfang zu analysieren und so allgemeine Trends in der Beschreibung und Bewertung von Weinprodukten herauszufiltern. Basierend auf einem Datensatz von über 130.000 Weinkritiken, spürt die Episode der Frage nach, ob unsere ästhetische Erfahrung womöglich doch bestimmten Regelmäßigkeiten unterworfen ist.
David Dunham ist Doktorand am Department of German Studies der Cornell University in Ithaca, NY. Seine Dissertation befasst sich mit dem Stellenwert kleiner Formen in ausgewählten Periodika der Aufklärung und deren Beitrag zur Popularisierung statistischen Wissens. Mehr Informationen über Dunhams digitale Forschungsprojekte erhalten Sie unter davidwdunham.com.
In this Episode
The wine review is an everyday commercial text that tries to capture the unique qualities of a wine product. In a close reading, the text’s diction appears highly unique to the tasting experience of the critic. However, with new advances in technology, it has become possible to analyze these texts at a large scale and thus examine trends in the descriptive qualities that critics attribute to those wines. The finding of this episode is a data set of 130,000 wine reviews taken from the Wine Enthusiast magazine. Their computational analysis suggests that our aesthetic experiences may not be as impartial as we take them to be.
David Dunham is a graduate student in the Department of German Studies at Cornell University. His dissertation deals with the organization of small forms in Enlightenment journals and their interrelation with the development of statistical knowledge and practices. To learn about David’s further computational text-analysis projects, visit davidwdunham.com.
Special thanks to Guofeng Shi and Jeremy Kline for their contributions to David’s project.
Figure 1: The correlation of the points given by the critic to the length of the review in characters. As the number of points increases, the average length of the review also increases.
Bibliography
Datasets
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Thoutt, Zack (2017). Wine Reviews: 130k wine reviews with variety, location, winery, price, and description. Available from Kaggle: https://www.kaggle.com/zynicide/wine-reviews/home.
Secondary Literature
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